Food combining (Combinarea alimentelor)

October 06, 2012 Sam 27 Comments

Domeniul nutritiei este contradictoriu si derutant, poate v-ati dat seama de asta pana acum. Intr-o carte gasiti anumite reguli, iar in alta gasiti opusul primelor reguli. De aceea e bine sa va informati din mai multe surse si sa puneti cap la cap fiecare aspect, sa va faceti o idee generala. Eu am facut acest lucru si am ajuns la o concluzie pe care o aplic zi de zi. 
Anumite alimente, precum cele care fac parte din categoria amidonoaselor - paine, paste, cartofi, orez - au nevoie de un mediu alcalin pentru o digestie optima, iar anumite alimente, cum ar fi proteinele, au nevoie de un mediu acid. Daca la aceeasi masa se consuma din ambele categorii, stomacul nu digera mancarea, provocand reactii adverse precum balonari, constipatie/ diaree, multe gaze. Iar pe termen lung aceasta cauzeaza serioase boli, printre care stresul digestiv, crampe, colite, boli nervoase, incetinirea organismului, etc.
Dieta pentru refacerea echilibrului acido-bazic presupune un aport de 70% alimente alcaline și 30% alimente acide.

In ceea ce ma priveste, respect urmatoarele reguli:

Beau trei pahare de apa dupa ce ma trezesc (plus un pahar de apa calda cu lamaie), pe stomacul gol. Acest lucru activeaza organele interne si curata restul de toxine din corp. Luati-l precum un dus interior; asa cum ne spalam pielea (exteriorul), astfel, trebuie sa "spalam" si interiorul.

Beau apa inainte de masa cu minim jumatate de ora si dupa masa la 2 ore. Niciodata in timpul mesei pentru ca blocheaza digestia.

Fructele le mananc singure, nu le combin cu nimic. Deci, doar pe stomacul gol. 

Carnea se combina numai cu salate. 

Fasole, mazare, linte, naut (leguminoase) combin numai cu salate sau amidonoase.

Peste mananc numai cu salate (legume).

Branzeturile, de asemenea, se combina numai cu salate. 


Alte combinatii:

Desertul la finalul mesei este cea mai mare greseala. Nu va putea fi digerat dupa doza sanatoasa de carbohidrati si proteine ingerata, si se va transforma in alcool fermentat, otet si acizi acetici.

Vreau sa mentionez, pentru a nu exista indoieli, de ce fructele trebuie mancate singure. In primul rand pentru ca fructele nu sunt digerate in stomac, ci in intestinul subtire. Fructele trec prin stomac in cateva minute si ajung in intestine. Insa, daca in stomac se afla deja cartofi ori carne, fructele raman blocate acolo si incep sa fermenteze.

De asemenea, stiati ca cei mai multi oameni consuma mai multa energie nervoasa pentru digestie decat pentru orice altceva? Din aceasta cauza va treziti uneori obositi, chiar si dupa 8 ore de somn. Pentru ca atunci cand dormiti organismul lucreaza peste program ca sa digere combinatiile incompatibile de alimente.

In continuare va prezint doua imagini ajutatoare.




Via Ligia Pop

  • Sursa acestui articol: Anthony Robbins - Putere nemarginita

27 comments:

  1. sarutmana in tabel scrie branzeturi + fainoase, cereale , etc este ok. Este o greseala sau este adevarat?? adica proteina animala + carbohidrati. va rog frumos sa ma lamuriti multumesc din inima

    ReplyDelete
  2. Buna,

    aveti dreptate, aici s-a strecurat greseala mea. Imi cer scuze. Proteina (carne, lactate, oua, ciuperci, peste, nuci, seminte, tofu, avocado etc.) se combina numai cu legume. In cel mai scurt timp posibil voi modifica tabelul. Va multumesc! Numai bine.

    ReplyDelete
  3. Va multumesc frumos sin inca ceva va rog ^^ : nucile + bulion este ok?? sau cereale + iahnie (mancare de fasole batuta) sau nuci(seminte) + fructe uscate ? Ok in sensul fara sa creeze nici o problema de digestie. Si o ultima intrebare daca am mancat o ciorba de carne fara sa mananc carnea (doar legumele, etc) se considera masa proteica ?? adica mai pot sa consum paine sau mamaliga daca am mancat doar ciorba si am lasat carnea din ea deoparte. Va multumesc mult. Ahhhh era sa uit amidonoase + leguminoase este foarte bine sau este o greseala in tabel? Va multumesc din suflet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu placere. Nu am mai auzit de aceasta combinatie (bulion + nuci), imi puteti spune la ce reteta v-ati gandit? Iar cu privire la combinatia cereale/carbohidrati + fasole batuta sau pateu de naut (hummus) nu pot spune decat ca este una foarte buna. Pentru a va lamuri va recomand acest articol unde am scris in detaliu despre fiecare categorie de alimente si combinatia lor - http://www.wellnessbysam.com/2013/12/the-inexhaustible-power-puterea.html

      Nucile si semintele + fructele uscate sunt in general o combinatie buna, ele sunt baza in cazul deserturilor crude. Nu va ramane decat sa incercati, sa verificati daca aceasta combinatie va provoaca disconfort gastric si daca va ingreuneaza digestia. In astfel de situatii neplacute cel mai bine e sa evitati asemenea combinatii.

      Daca ati mancat doar legumele din ciorba atunci aceasta nu se poate numi o masa proteica, prin urmare puteti consuma paine (de preferat integrala) si/sau mamaliga.

      Asa cum spuneam, leguminoase precum fasolea, lintea, nautul, soia, mazarea, carobul, merg bine, in general, cu amidonoase/carbohidrati.

      Toate cele bune.

      Delete
  4. nuci cu bulion si atat ca gustare dupa fructele mancate dimineata. Intreb daca nucile + bulion (5 nuci si o jumatate de paharel de bulion) creeeaza vreun fel de probleme digestive. SI inca ceva ^^ : fructele uscate merg bine cu cereale, amidonoase, carbohidrati ? Urda (branza) este ok cu varza murata si in caz contrat cu ce se poate consuma fara probleme de digestie. Va multumesc frumos. Ahhh inca ceva ^^ : in tabel scrie nuci, seminte + leguminoase este foarte bine este corect?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu ar trebui sa creeze niciun disconfort. Rosiile sunt considerate fructe acide. Cum spuneam, cel mai bine e sa incercati si sa constatati pe propriul corp. Fiecare reactioneaza diferit.
      Fructele uscate in combinatie cu cereale (fulgi de ovaz de exemplu) ar putea fi potrivite la micul dejun, dar nu incurajez aceasta combinatie.
      Branzeturile le puteti consuma cu fructe semiacide (mere, pere, struguri... ) si acide (de exemplu rosiile). Dar totusi depinde daca suportati bine produsele lactate. Daca aveti intoleranta se va resimti in combinatie cu orice.

      In tabel scrie neutru la nuci/seminte + leguminoase ceea ce inseamna ca nu e nici rea, dar nici buna combinatia. Cu cat mai rar o faceti cu atat mai bine.

      Delete
  5. Da, iar apoi scrie tot in acelasi tabel leguminoase + nuci,seminte = NEEUTRU, Odata scrie DA si alta data scrie NEUTRU in acelasi tabel. Daca ma puteti lamuri multumesc frumos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Va recomand ca pe viitor sa va bazati mai mult pe informatii, teorie unde este mai bine exemplificata problema. Iar aceste informatii sa le luati continuu din diverse surse. Sa nu va bazati doar pe una. Imaginile sunt ajutatoare. In cazul tabelului, de pilda, poate sa apara erori. Imi cer scuze inca o data.
      Nucile si semintele sunt proteine usoare, asemenea sunt si leguminoasele - ambele fac parte din categoria proteine usoare. De preferat sa nu combinati doua tipuri de proteine la aceeasi masa.

      Delete
  6. Multumesc frumos. Despre berea fara alcool consumata aveti idee daca ingreuneaza sau dauneaza digestiei? In caz ca face bine aveti idee de cantitate? 1 pe zi , pe saptamana?. Sper ca n-am creeat stres cu intrebarile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In privinta urdei mentionate anterior, imi cer scuze, cumva eu eram centrata pe grasimi, prin urmare v-am sugerat o combinatie a grasimilor. Insa urda se combina cel mai bine cu legume si frunze verzi.

      Drojdia din bere se considera foarte sanatoasa. Fiind si fara alcool, din punctul meu de vedere, e un produs bun. Desi e posibil sa aiba totusi alcool sub 0,5%. Retineti ca alcoolul are 7 kcal/gram, iar glucidele 4 kcal/gram. Consumata in cantitati prea mari poate aparea efectul de "burta de bere". Asadar cantitatea pe zi nu ar trebui sa depaseasca 2 portii la barbati si o portie la femei. O portie standard de bere inseamna 250 ml (cu 5% alcool). De asemenea, ea nu ar trebui sa dauneze sau sa ingreuneze digestia. Incercati sa o beti intre mese.
      Si eu sper ca v-am lamurit cat de cat. Numai bine.

      Delete
  7. m-ati lamurit perfect :). Grasimile (ulei masline, unt) pot fi combinate cu carbohidrati sau proteine? sau se mananca doar cu salate, etc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur atunci :)
      Grasimile, fie ele vegetale sau animale, pot fi combinate cu carbohidrati, fructe acide si semiacide, insa NU cu proteine, si bineineteles se poate combina cu salate. Cu salate se poate combina orice.

      Delete
  8. este vreo problema daca mananc din 45 in 45 de minute cate 100 gr de alimente, pe tot parcursul zilei ? Multumesc ^^

    ReplyDelete
  9. Si inca ceva este vreo problema daca consum 90 G pufuleti zilnic. Pufuletii sunt nesanatosi? ma refer la pufuletii simpli care contin doar malai sare si ulei vegetal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din categoria grasimi fac parte 3 subcategorii: grasimi mononesaturate, polinesaturate si saturate (trans). Grasimile mononesaturate sunt cele mai sanatoase si recomandate; le gasim preponderent in uleiul de masline, in avocado si in toate tipurile de nuci. Grasimile polinesaturate le gasim in peste, in fructele de mare si in oleaginoase. Aceste doua tipuri de grasimi reduc colesterolul rau (LDL) si echilibreaza nivelul insulinei.
      Pe de alta parte, grasimile saturate (trans) sunt cele mai nesanatoase, ele cresc nivelul colesterolului rau si pot cauza boli cardiovasculare. Grasimile saturate provin din surse animale, iar cele trans sunt obtinute prin procesare si se gasesc in surse alimentare din carne (mezeluri), in margarina, untura, in uleiul prajit si in toate produsele de patiserie, din uleiurile vegetale hidrogenate (chips-uri, snacks-uri, fast-food, prajituri etc.). Aportul acestor tipuri de grasimi saturate si trans este recomandat sa ramana sub 2% sau chiar 0. Deci pufuletii fac parte din categoria grasimilor nesanatoase.

      Iar referitor la intrebarea anterioara, subliniez ca fiecare aliment are un tranzit normal in organism, adica fiecare are timpul sau pentru digestie. Dupa fiecare masa e recomandat sa nu mai mancati nimic timp de 2-3 ore, chiar si apa se bea dupa 2 ore dupa orice masa. Daca organismul e suspus procesului de digestie in continuu, bolile nu vor intarzia sa apara fiindca acesta nu mai are timp sa se ocupe de sistemul imunitar si alte procese interioare.

      Sper ca va fost util. Va recomand sa cititi, sa va informati si sa puneti in aplicare; verificati pe corpul dumneavoastra. Eu nu o sa pot sa va raspund intotdeauna. Toate cele bune.

      Delete
  10. Rosiile si bulionul se pot consuma cu carbohidrati (orez, paine, cartogi etc) sau legume legumioase sau cu oua? Multumesc frumos. Morcovul crud este luguma sau e considerat carbohidrat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aveti grija sa nu conumati fructe acide in exces (portocale, grepfrut, lămâi verzi, lămâi, fructe de pădure, merișor, ananas, roșii (roșiile au rol de fructe acide)). Acestea afecteaza stomacul.

      Recomand mai degraba combinarea rosiilor sau a bulionului cu legume, nuci si avocado.

      Morcovul este o leguma.

      Delete
  11. iar ciorba de legume fierte (morcov, stevie, urzici) mai este considerata alcalina? sau devine altceva decat legumele crude? In sensul daca poate fi combinata cu seminte ciorba de legume, verdeturi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prin fierbere se pierd enzimele si unele vitamine (acestea fiind sensibile la temperaturi ridicate), dar nu devin altceva. Puteti consuma ciorba alaturi de germeni si vlastari.

      La raspunsul meu anterior trebuie sa adaug ca lamaile in stomac devin alcaline; deci o lamaie stoarsa zilnic in paharul de apa de dimineata este chiar indicat (pe stomacul gol).

      Delete
  12. un cartof copt cu 20 g seminte floarea soarelui si cu 20 g stafide credeti ca este bine pentru digestie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu este combinatia cea mai potrivita; stafidele cu siguranta vor ingreuna digestia. Semintele de floarea-soarelui sunt predominant grasimi, deci le puteti combina cu cartofi. V-am recomandat anterior acest articol. Cand aveti nelamuriri consultati-l - http://www.wellnessbysam.com/2013/12/the-inexhaustible-power-puterea.html

      Delete
  13. sis tot legat de ce e mai sus, cum de merge seminte cu fructe uscate(stafide, curmale, etc) adica este proteina + carbohidrat ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dupa cum spuneam, semintele au predominant grasimi, ele sunt proteine usoare de aceea se combina frecvent cu fructe uscate in realizarea deserturilor crude. Nu e combinatia ideala, de aceea nici nu e recomandat sa mancam frecvent aceasta combinatie. Nu putem fi perfecti in alegerile pe care le facem, insa putem remedia. E important sa stim ce e corect si ce nu si sa incercam sa ne simtim bine.

      Delete
  14. fructele uscate acide (prune, mere,erc) se pot combina cu aceleasi lucruri ca fructele uscate dulci (curmale, banane) . Repet fructele uscate, multumesc frumos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu stiu ca si curmalele sunt alcaline. Doar merisorul e acid si fructele uscate conservate cu sulfura sau fructele cu zahar.

      Delete
  15. Va rog frumos sa-mi spuneti daca amidonoasele carbohidrati (cartofi, cereale, grau) se pot combina cu legume, fructe acide(rosii, lamai) sau cu usturoi, ridichii (iritanti). Din ce am citit aceste alimente distrug enzimele pentru carbohidrati in stomac si din saliva.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amidonoasele se combina cu legume, grasimi si fructe semiacide (mere, pere, prune, caise etc.). Lamaia in stomac devine alcalina. Lamaia o puteti adauga la orice.
      Iar usturoiul si ridichile sunt foarte sanatoase. Nu am auzit de acest fapt, ca ar distruge enzimele. E posibil ca usturoiul sa fie iritant, dar in cantitati foarte mari.

      Delete

Leave a thought, a reflection or a wish: