What to eat before & after a workout (Ce sa mananci inainte si dupa antrenament)

October 14, 2012 Sam 0 Comments

In urma articolului prezentat acum cateva zile despre antrenament, consider ca e necesar sa mentionez importanta alimentatiei inainte si dupa exercitiul fizic. Multi oameni, din pacate, nu acorda atentia cuvenita organismului lor. Sunt anumite reguli care trebuie respectate pentru a maximiza antrenamentul, dar si pentru recuperare.
Pentru inceput vreau sa retineti ca tesutul muscular poseda rezerve mari de glicogen, iar in timpul activitatii fizice principala sursa de energie este glucoza. 

Inainte de antrenament cu aproximativ jumatate de ora - o ora trebuie sa mancati ceva usor de digerat. De ce trebuie ceva usor? Pentru ca mancarea nedigerata va ramane blocata in stomac si va ingreuna energia de care aveti nevoie pentru exercitiul fizic. Astfel, cele mai potrivite alimente pre-antrenament sunt cele slabe in proteine, in grasimi si fibre. De pilda, lapte de migdale, soia sau orez cu cereale organice pot fi cea mai buna alegere.

De asemenea, inainte, in timpul si dupa antrenament este important sa va hidratati. Iar dupa exercitiul fizic, in cel mai scurt timp posibil (30 de minute maxim) oferiti corpului nutrientii pe care i-a pierdut si el va reusi sa se recupereze. Astfel, cea mai potrivita alimentatie post-antrenament trebuie sa contina o sursa slaba de proteine (pentru repararea muschilor); cereale integrale (pentru a  reconstitui rezerva de glucogen - carbohidratii depozitati in tesutul muscular servesc ca sursa de combustibil primar in timpul exercitiilor fizice); o sursa de grasimi sanatoase (pentru vindecare si circulatie) si bineinteles, multe lichide (pentru a rehidrata).

Asadar, smoothie-ul ideal post-antrenament:

- 1 banana;
- 1 lingura de arahide (migdale sau nuci caju);
- 1 cana sau o jumatate de cana de lapte de migdale (alegerea voastra de lapte);
- optional (pudra seminte de canepa, in, cacao, scortisoara, seminte de chia).

Amestecati toate ingredientele intr-un blender pana devine cremos si... atat :). Simplu, gustos dar mai ales, hranitor pentru corpul vostru. 
Acesta este smoothie-ul perfect pentru reconstituirea eficienta a rezervelor de glicogen din muschii vostri.

De precizat ca:
  • Nutrientii sub forma lichida sunt asimilati mai rapid de catre corp.
  • Sintagma conform caruia proteinele de origine animala (ex. carnea) cresc masa musculara este doar un mit. Ceea ce face sa creasca cu adevarat masa musculara este glucoza.
  • Lipsa glucozei duce la renumita "febra musculara".

                                                 
                                                                     Via foodmatters.tv

Sursa acestui articol: http://foodmatters.tv/

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: