Delightful breakfast (Mic dejun incantator)

November 11, 2012 Sam 0 Comments

Am gasit zilele trecute fructe de padure congelate si tare m-am bucurat. Vroiam sa fac o reteta potrivita vremii de afara, iar aceste incantatoare fructe sunt ideale, ele fiind un scut excelent impotriva aparitiei problemelor de sanatate.

Dupa cum v-am obisnuit deja, as vrea sa incep prin a va transmite cateva dintre proprietatile benefice ale acestor fructe. Astfel, ele - afinele, coacazele, murele, zmeura - ne protejeaza organismul si previn aparitia unor boli precum Alzheimer, cancer, osteoperoza, diabet.

Coacazele negre pot sa intarzie sau sa chiar sa previna aparitia afectiunii Alzheimer. Un stiudiu realizat in Noua Zeelanda a scos la iveala faptul ca unele substante continute de coacazele negre impiedica degenerarea anumitor celule, degenerare ce ar provoca aparitia bolii.
  
Sunt bogate in vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului, mentin sanatatea pielii, oaselor, a dintilor si accelereaza procesul de vindecare. De asemenea, antioxidantul continut de coacazele negre le ofera culoarea inchisa si este considerat ca oferind o buna protectie impotriva bolilor de inima, cancerului si diabetului. 

Murele sunt extrem de bogate in antioxidanti si contin acid elagic, care previne aparitia cancerului. Taninul din compozitia murelor intareste tesuturile, ajuta la tratarea diareei si a inflamatiilor intestinale. Murele reprezinta si o sursa naturala de acid salicilic, substanta activa care se regaseste in aspirina. 

Zmeura este saraca in calorii si are cel mai mic nivel de glucoza: ajuta la pierderea in greutate si ridica foarte putin nivelul de zahar din sange.

Un stiudiu realizat in SUA a demonstrat ca o portie de zmeura pe zi previne aparitia celulelor cancerigene. Dintre toate fructele, acestea contin cele mai mari cantitati de zinc, necesar dezvoltarii copiilor si virilitatii masculine.

Afinele contin vitamina A, vitaminele C si E. Au cel mai mare continut de antioxidanti, avand reale calitati cu care lupta cu efectele imbatranirii. Efectul antioxidant si antiinflamator al afinelor le recomanda ca remediu in tratarea maladiei Alzheimer, a cancerului si afectiunilor cardiace. (Sursa - internet)

Si nu in ultimul rand, vreau sa spun cate ceva despre karob (pudra de roscove) si proprietatile acestuia. Roscovul sau karobul este membru al leguminoaselor si creste in zonele mediteraneene. Copacul creste pana la 15 m in 50 de ani si poate produce o tona de pastai intr-o singura recolta. O pastaie poate contine pana la 15 seminte. Aceste seminte sunt comestibile si sunt folosite ca un substitut pentru cacao.

De ce este karobul alternativa sanatoasa la ciocolata? Deoarece acesta nu are cafeina si teobromina, gasite in ciocolata, care pot crea dependenta si alergii. Cofeina are proprietati analgezice dar, are si efecte secundare, cum ar fi anxietate, nervozitate, greata si palpitatii. Cofeina nu numai stimuleaza creierul si alte organe dar creste ritmul cardiac. In plus, cafeina stimuleaza eliberarea rezervelor de energie stocate in organism, ceea ce inseamna ca zaharurile sunt eliberate in sange. Acest lucru poate favoriza cresterea riscului de diabet zaharat si, eventual, a obezitatii.
De asemenea, karobul este in mod natural dulce ceea ce inseamna ca, in mod substantial, are mai putin zahar decat ciocolata.

Din punct de vedere al informatiilor nutritionale, karobul are pana la 8% proteine si contine vitaminele A,  B, B2, B3 si D. De asemenea, este bogat in calciu, fosfor, potasiu, magneziu si conține fier, mangan, bariu, cupru și nichel. Cu toate acestea, desigur, ar trebui consumat cu moderatie alaturi de o dieta echilibrata. (Sursa - living-foods.com)

* Pentru ca multe vitamine importante din fructe sunt liposolubile, este bine sa le consumam impreuna cu lipide - grasimi animale de calitate si grasimi vegetale - precum unt, smantana integrala, unt de cocos, nuci/seminte.

Acestea fiind spuse, in speranta ca nu v-am plictisit :), va prezint reteta incantatoare pe care am mentionat-o la inceputul articolului.

Terci de ovaz cu fructe de padure si karob

Ingrediente:
- lapte de orez
- fulgi de ovaz
- karob/ pudra de roscove
- fructe de padure (afine, mure, zmeura, coacaze)
- fructe de goji (optional)
- fulgi de migdale (optional)
- ulei de cocos
- miere
- seminte chia sau seminte de in

Puneti laptele la incalzit impreuna cu fulgii de ovaz si amestecati. Adaugati pudra de roscove (aproximativ o lingura) si amestecati timp de 7-8 minute. Lasati putin la racit si adaugati o lingurita de miere, o lingurita de ulei de cocos si o lingurita de seminte chia sau seminte de in. In sfarsit, adaugati fructele de padure, fructele de goji si fulgii de migdale. And enjoy!


Va doresc o duminica placuta!


0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: