Pasta al pomodoro e tofu (Paste cu rosii si tofu)

December 16, 2012 Sam 3 Comments


Si in aceasta saptamana va prezint un pranz pe cat de simplu de realizat, pe atat de sanatos. Cu un ingredient surpriza :) Un ingredient care, cu exceptia raw food-istilor sau a vegetarienilor, este posibil sa nu fi trecut pe la urechea voastra... Din pacate, acesta nu este atat de consacrat si apreciat precum tovarasii sai - lactatele. Insa, sper ca informatia sa ajunga la voi si sa incercati aceasta reteta, va asigur ca nu veti regreta.

Mai intai doresc sa va prezint proprietatile acestui ingredient surpriza si anume tofu. Asadar, tofu sau branza de soia este un aliment foarte popular in China si Japonia si este obtinut din laptele batut de soia. Procesul de fabricatie este identic cu cel in care laptele de vaca devine branza.

Caracteristica predominanta este, cu siguranta, valoarea sa ridicata de proteine, avand aceeasi cantitate de proteine precum carnea sau ouale, dar de o calitate superioara: proteina vegetala, 10 aminoacizi esentiali (inclusiv lizina, metionina si cistina). Din acesta cauza, tofu este adesea asociat cu dieta vegetariana, pentru contributia de non-proteine animale.

De asemenea, fata de proteine, tofu are in compozitia sa cantitati semnificative de calciu, aproximativ 20% mai mult decat laptele de vaca. Este bogat in minerale, in special, potasiu, fier si fosfor. In plus, tofu este un aliment cu foarte putine calorii si putine grasimi. 
100 de grame de tofu contin 40% din necesarul zilnic de triptofan (aminoacid esential care produce serotonina, raspunzatoare pentru transmiterea perfecta a mesajelor de la creier spre diferite functii ale organismului) si 30% din cel de mangan si de iod. (Sursa: internet)

"Studii efectuate in Asia si in Statele Unite in randul aceleiasi categorii de oameni in varsta, intre 65 si 85 de ani, au semnalat ca incidenta bolii Alzheimer este mai mica in Asia, in randul persoanelor care au consumat regulat tofu."

Prin urmare, rezumand, tofu este:
  • o sursa excelenta de proteine vegetale
  • un aliment cu foarte putine calorii
  • bogat in lecitina: utila pentru reducerea nivelului de colesterol
  • o sursa buna de calciu si alte minerale (potasiu, fosfor, fier)
  • bogat in fitoestrogeni care asigura echilibrul nivelului de estrogen din organism. Ideal pentru femei in perioada menopauzei.

Acestea fiind spuse, va prezint simpla si modesta, dar delicioasa reteta de care vorbeam la inceput, paste cu rosii si tofu.

INGREDIENTE:
- 100 grame spaghete
- rosii cherry
- tofu
- oregano
- sare marina neiodata
- ulei de masline

INSTRUCTIUNI:
Puneti apa la fiert, iar cand aceasta clocoteste adaugati pastele (spaghete) si lasati-le la foc mediu cate minute scrie pe ambalaj. 
Intre timp taiati rosiile cherry, asemenea branza de soia (tofu).
Scurgeti bine pastele, puneti putina sare si intr-un bol adaugati pastele, uleiul de masline, rosiile, tofu si amestecati. Deasupra puteti adauga, in functie de gust, oregano. 

* Recomand tofu de la firma Fito-Fitt, este fantastic. Acesta il puteti gasi in magazinele Enigma sau Miracolul Plantelor.


Pofta buna!

Duminica frumoasa!

3 comments:

  1. wow, este atat de diferit de toate felurile de pasta pe care le gatesc eu . Si atat de...SIMPLU!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa e. Este simplu, dar foarte delicios.

      Delete
  2. I love the way you write and share your niche! Very interesting and different! Keep it coming! italian grandma gina recipes tiramasu

    ReplyDelete

Leave a thought, a reflection or a wish: