Beetroot. Sfecla rosie

March 30, 2013 Sam 0 Comments


Se arata ca fiind un articol banal, din nou, nu-i asa? Chibzui ca marea majoritate a persoanelor, la prima vedere, vor avea reactia: "da, stiu ca sfecla rosie e sanatoasa." Dar stati, asezati-va nitel, promit ca nu veti regreta.

Asadar, prezum ca sfecla rosie este prezenta in alimentatia voastra sub forma traditionala, fiarta, condimentata si asezata bine la borcan, iar apoi instalata in clasicul "spais" - camara - unde va asteapta potolita pe tot parcursul iernii. Permiteti-mi sa va soptesc un lucru, bunica mea are aceeasi habitudine :)

Insa, cu mahnire va spun, traditionala reteta nu aduce niciun beneficiu din punct de vedere nutritiv. Prin fierbere sfecla rosie devine un aliment mort. Iar adaugirea ulterioara a zaharului, din consacrata reteta, nu poate decat sa inrautateasca lucrurile. Dupa cum ati aflat probabil deja, nu recomand zaharul, mai ales cel alb rafinat.

Este aceasta o veste proasta? Va garantez ca nu, ba chiar este una foarte buna. Astfel, ma bucur sa impartasesc cu voi o alternativa a consumarii acestui minunat si imbujorat aliment. Si, precum ati remarcat in imagine, alternativa este desigur cruda cu o usoara strecurare a unei lingurite de miere.

Care sunt aceste beneficii de care avem parte prin consumarea ei in stare cruda?

* scade tensiunea arteriala (atunci cand e ridicata);
* anti-inflamatorie;
* efecte anti-cancer;
* sporirea imunitatii (sunt bogate in vitamina C)
* reduce riscul de malformatii congenitale;
* este bogata in minerale esentiale (mangan si potasiu);
* redusa in calorii;
* ajuta la curatarea sangelui, colonului;
* imbunatateste sanatatea mintala;
* creste rezistenta la efort.

In urma lecturarii mai multor articole cu referire la cel din urma beneficiu al sfeclei rosii, precum si a constatarii cuvintelor cheie cautate tot mai frecvent - "ce sa mananci inainte sau dupa workout", aspir sa aprofundez putin acest aspect. 

Asadar, un studiu realizat la Universitatea din Exeter, Anglia, a constatat ca alimentele bogate in nitrati naturali, cum ar fi sfecla, imbunatatesc rezistenta in timpul exercitiilor fizice. 

Oamenii de stiinta au studiat diverse substante si metode de formare pentru a vedea care aliment ar imbunatati rezistenta. Sucul de sfecla a avut cel mai mare efect, optimizand capacitatea oamenilor de a se antrena cu 16% mai mult decat in absenta ei, fara sa oboseasca.

S-a dovedit ca nitratii naturali au capacitatea de a extinde vasele de sange si de a permite calatoria spre inima a unui continut mai mare de sange si mai bogat in oxigen. (Sursa)

Nota: mai multe despre alimentatia ideala pre si post-antrenament gasiti aici.

Rezumand, cum va puteti bucura cel mai bine de beneficiile anterior prezentate? 
Prin consumarea in stare cruda.
In salate si sucuri (pre-workout).

Gustul? Absolut delicios!



0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: