Ho' oponopono - ancient Hawaiian practice. Ho'oponopono - arta straveche Hawaiiana

March 15, 2013 Sam 0 Comments

Ho'oponopono, un nume neobisnuit, nu-i asa? Marturisesc, cand am pomenit prima data acest termen nu stiam a-l bucheri si cu atat mai putin a-l edita. Insa, dupa descalcirea neobisnuitului si, desigur, dupa tatonarea sa, pot cu nadejde relata ca aceasta arta straveche Hawaiiana deschide porti nestiute spre sanatate, bunastare si prosperitate, implicit spre vindecare. 

Numai ca, pentru a beneficia de aceasta arta, e nevoie de o descotorosire esentiala. De o debarasare, curatire sau eliminare a rezistentei netrebuincioase (frecvent intalnita la oameni) vizavi de ideea responsabilitatii. Oamenii opun rezistenta, nu accepta ideea de a fi ei singurii raspunzatori pentru tot ceea ce li se intampla.

Aceasta impotrivire, precum si ideea conform careia emotiile (cand sunt nesolutionate) se manifesta bunaoara ca simptome fizice, e vrednica de interes. De pilda, sunt oameni care tind sa joace rolul de victima uzual. I-ati remarcat? Sunt cei care se lamenteaza, care nimic nu-i impaca si care retracta adesea raspunderea, azvarlind-o sansei, destinului, circumstantelor sau chiar si celorlalti.

Cumva, acesti oameni functioneaza pe sistemul autopilot plasand gandurile, 
emotiile si actiunile in exterior.  

Sigur, e mult mai lejera credinta ca nu ai de ales in privinta desfasurarii vietii tale. E mult mai lejer sa accepti lucrurile de-a gata, asa cum vin ("asa a fost sa fie; intentia destinului"). Insa, o asemenea credinta e benefica? E rentabila? Va garantez ca nu. Credintele de acest fel impiedica dezvoltarea personala. Infraneaza si anihileaza independenta, libertatea, puterea, fericirea absoluta, pura si simpla.

"Pentru ca atunci cand esti liber, atunci cand esti in starea de Zero, atunci cand esti in echilibru TOTUL ESTE POSIBIL! TOTUL VINE! CHIAR SI BANII!" (Sursa)
Asadar, prin Ho'oponopono veti elibera toate aceste blocaje si veti simti o profunda liberare deoarece, precum observa Joe Vital (din filmul The Secret, practicant de mult timp al tehnicii Ho'oponopono), “Sa fii responsabil pentru ce faci si spui este una. Sa fii responsabil pentru ce fac si spun toti din viata ta este cu totul altceva. Insa, adevarul este acesta: daca accepti responsabilitatea totala a vietii tale, atunci tot ce vezi, auzi, gusti, atingi, sau experimentezi in orice alt fel, este responsabilitatea ta pentru ca face parte din viata ta. Acest lucru inseamna ca activitatea terorista, presedintele, economia si orice alt lucru ce il traiesti si care nu-ti place  – depinde de tine pentru a fi vindecat. Aceste lucruri nu exista, intr-un fel de a spune, ele apar numai ca si proiectii din interiorul tau. Problema nu este cu ele, este cu tine, este in interiorul tau si ca sa le schimbi trebuie sa te schimbi pe tine.” (Sursa)

Asa ca, va invit sa luati "rugaciunea" celor 4 afirmatii tacute, sa le rostiti in gandul vostru si sa priviti cum circumstantele vietii voastre se schimba. Veti regasi diverse beneficii precum: pace interioara, absolvirea stresului, atragerea lucrurilor pozitive, imbunatatirea relatiilor interpersonale, sporirea increderii in sine, profunda conexiune cu mediul inconjurator si multe altele.

"Rugaciunea" cuprinsa din cele 4 afirmatii tacute suna astfel:

TE IUBESC!
IMI PARE RAU!
TE ROG IARTA-MA!
MULTUMESC!

Cand o emotie, un sentiment ori o stare neplacuta se infiripa, repetati aceste 4 afirmatii pana cand un sentiment de echilibru si de neutralitate apare.
Fiti recunoscatori, milostivi si iubitori cu voi insiva. Acest lucru schimba chimia celulara si campul vostru energetic. Iar soptita cu sinceritate, odata cu aceasta rugaciune, viziunea si lumea voastra se va schimba.

Toata aceasta alchimie se produce inlauntrul nostru. Manifestam, prin "te iubesc" dragostea in interior. Prin "imi pare rau" ne cerem iertare pentru dezordinea creata in vietile noastre, pentru circumstantele care au deteriorat armonia noastra. De pilda, daca ne doare ceva (stomacul, spatele etc.) ne cerem sincer iertare pentru durerea provocata corpului. Apoi ne iertam pentru ispravele savarsite si, in sfarsit, ne exprimam recunostinta.

In concluzie, Ho’oponopono ne spune ca nu este nimeni acolo in afara noastra, sunt doar gandurile noastre despre oameni si situatii si tot ceea ceea ce este in viata noastra suntem noi si gandurile noastre, noi si “programele” noastre. (Sursa)

Cum a debutat aceasta arta straveche Hawaiiana? Cu sprijinul Dr. Ihaleakala Hew Len, care este un exemplu incredibil a puterii transformatoare a practicii Ho’oponopono

Acesta a lucrat 4 ani la Spitalul de Stat din Hawaii unde erau internati criminali cu probleme psihice. Datorita naturii violente a mediului de munca, foarte multi angajati ai spitalului veneau si plecau foarte repede. In mod incredibil Dr. Len nu a vazut nici un pacient. Acesta doar analiza dosarele pacientelor si se curata folosind Ho’oponopono. Obisnuia sa spuna intr-una “imi pare rau “ si “te iubesc”.

Conform spuselor doctorului Len in cartea Zero Limits, “Dupa cateva luni, pacientii care trebuiau sa fie incatusati, erau lasati sa umble liberi. Altii care trebuiau tinuti sub medicamentatia puternica, nu mai primeau medicamente. Iar altii care nu aveau nici o sansa sa fie vreodata eliberati, erau lasati liberi. Nu numai asta, dar  chiar si personalul a inceput sa vina la munca cu placere. 
Absenteismul si demisiile personalului au incetat. S-a ajuns sa existe prea mult personal pentru cati pacienti era , pentru ca multi dintre ei erau eliberati. In ziua de azi , acest spital este inchis”, nu mai are “clienti”. Secretul? “Pur si simplu vindecam partea din mine care ii creea pe ei !” afirma doctorul Len.
Ho’oponopono vindeca sentimente negative si reactii. Poate fi practicat oriunde si nu este nevoie ca oamenii sa adopte o noua credinta sau religie. Ca parte a legii atractiei Ho’oponopono afirma ca suntem 100% responsabili pentru tot ce iese in calea noastra, incluzand si lucrurile negative. Atunci cand ne asumam intreaga responsabilitate si curatam negativitatea din interiorul nostru, viata incepe sa se deschida si sa curga. (Sursa)
Asadar, "fii schimbarea care vrei sa o vezi in lume", iar lumea se va schimba si ea. Tot ceea ce este in exterior este doar o proiectie a ta si a sentimentelor tale.

Va doresc un sfarsit de saptamana minunat 
si numai bine!

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: