Magical month with significant information. Lună magică cu informații însemnate

December 02, 2013 Sam 0 Comments

Bine v-am regasit, dragi cititori, în luna bucuriei. În luna colorată. În luna plină de lumină și căldură sufletească. Cu veșminte călduroase și cu nasul amorțit de frig, haideți să strângem în brațe iubirea și dragostea; să cuprindem teritoriul plin de tandrețe și înțelegere; să eliberăm entuziasmul pur al copilului din fiecare dintre noi. Și nu în ultimul rând, să ne lăsăm învăluiți, precum bătrânul cu barbă albă, de bunătate, generozitate și veselie. Te salut cu drag, Decembrie magic! Mă bucur să ne reîntâlnim.


Ținând seama de cel din urmă articol - Purificare fundamentală - am apreciat tema de față ca fiind fundamentală pentru cei care respectă posturile, pentru cei care țin o cură de detoxifiere, pentru cei nedumeriți și, bineînțeles, pentru cei care doresc o schimbare. Vă destăinui, așa cum este și nu altminterea, deși, înfățișarea acestei teme poate trezi o mulțime de monștrii ca: monstrul scepticismului, monstrul temerilor sau monstrul zonei de confort.

Așadar, mă îmbarc în această călătorie, luând măsuri de stârpire a „monștrilor”, acompaniată de relatări, studii și fapte. Purced cu un foarte interesant raport privind alimentația și sănătatea, publicat în anul 1977 în America. Este vorba despre Raportul McGovern. Acest raport a fost publicat ca urmare a costurilor medicale ridicate, care exercitau o presiune imensă asupra economiei. În ciuda progreselor în medicină, numărul persoanelor care se îmbolnăveau, în mod particular de cancer și de boli cardiovasculare, continua să crească an de an, lucru observat și astăzi.

Astfel, teama că va izbucni o criză a dus la constituirea unui comitet, în cadrul Senatului, prezidat de senatorul George S. McGovern. Membrii comitetului, ajutați de cei mai buni specialiști în medicină și nutriție ai momentului, au compilat informații privind alimentația și sănătatea din întreaga lume și au studiat cauzele numărului sporit de îmbolnăviri. Concluziile și datele au fost adunate într-un document de 5 000 de pagini: Raportul McGovern.

Aici s-a tras concluzia că multe boli sunt cauzate de obiceiuri alimentare greșite. Ceea ce a forțat americanii să ia o decizie drastică. Era nesecesară acceptarea realității – americanii nu vor deveni niște oameni sănătoși dacă nu își vor schimba regimul alimentar.
           
La vremea aceea, era foarte obișnuită în Statele Unite o alimentație bogată în proteine și grăsimi. Un obicei îndeajuns de prezent și la noi în țară. Să clarific, proteinele sunt cu adevărat prețioase, ele sunt elementul de bază în construcția corpului. Din acest motiv, se considera că este bine ca oamenii că consume alimente bogate în proteine animale, și asta nu numai pentru sportivi și copii în creștere, dar și pentru persoane slăbite fizic și pentru bătrâni.

Totuși, Raportul McGovern, nu numai că a stigmatizat și blamat această credință larg răspândită, dar a și descris alimentația ideală: nu alta decât cea din Japonia „Erei Genroku”, care consta în cereale ca aliment de bază, suplimentate de legumele sezoniere, plante marine și mici cantități de pește, pentru aportul de proteine. Efectele benefice ale stilului alimentar japonez au început să atragă atenția asupra lumii. Fiind și în prezent unul din popoarele cele mai longevive din lume.

Se poate demonstra ușor că teoria conform căreia dacă nu mănânci carne, nu ți se dezvoltă mușchii este falsă (această frază țin bine minte când a rostit-o la facultate o profesoară/medic și mare dreptate avea). Demonstrația este simplă: haideți să aruncăm o privire în natură. Ați crede că leii, animale carnivore, au niște mușchi extraordinari. Dar adevărul este că animalele ierbivore, cum ar fi caii, căprioarele, au mușchi mult mai bine dezvoltați decât ai leilor. 

Nu sunteți convinși? Iată dovada: leii și tigrii nu au suficientă rezistență ca să-și urmărească prada o perioadă îndelungată. Ei zvâcnesc în acțiune și se folosesc de viteză pentru a prinde și ucide prada cât mai repede. Fac asta pentru că știu că dacă se ajunge la o probă de anduranță nu vor avea nicio șansă în fața mușchilor mai bine dezvoltați ai ierbivorelor.

De asemenea, este fals că dacă nu mănânci carne, nu vei crește înalt. Luați ca exemplu elefanții și girafele – ei/ele sunt de câteva ori mai înalți decât leii și tigrii, și totuși sunt ierbivore. Într-adevăr, consumul de carne accelerează creșterea. Iar sesizând creșterea rapidă și maturizarea timpurie a copiilor din ultimele decenii putem atribui culpa aportului sporit de proteine animale. Însă, odată cu consumul de carne, găsim o capcană nepoftită. După ce ați atins o anumită vârstă, creșterea corporală este înlocuită de alt fenomen, numit îmbătrânire. Deci, consumul de carne accelerează într-adevăr creșterea, dar el accelerează și procesul de îmbătrânire.

Poate că nu sunteți „aranjați/formați” pentru această preschimbare. Poate că nu sunteți dispuși să renunțați la carne. Dar asta nu schimbă adevărul: „consumi carne, vei avea parte de efecte neplăcute asupra sănătății și vei îmbătrâni în mod accelerat.”

Înainte de a finaliza și de a închide revoltați pagina, vă invit să parcurgeți 6 motive pentru care alimentația bogată în proteine vă prejudiciază sănătatea.

           1.Toxinele din carne produc celule canceroase
Fiecare celulă conține ADN (acid dezoxiribonucleic), o substanță chimică în care sunt codificate forma și funcțiile corpului. Reziduurile toxice ale digestiei alimentelor bogate în proteine și grăsimi pot distruge ADN-ul, iar celulele pot deveni canceroase. Iar celulele canceroase încep să se multiplice după un program propriu. Sângele nostru conține celule roșii, celule albe și limfocite. Celulele albe și limfocitele atacă inamicii, cum ar bacteriile și virusurile, distrugându-i sau neutralizându-i. Atunci când aceste celule sunt distruse, prima linie de apărare a organismului nu va mai funcționa, rezultatul posibil fiind infecțiile și apariția de celule canceroase.

           2.Proteinele pot cauza reacții alergice
Proteinele care nu au fost descompuse în nutrienții componenți vor intra în fluxul sanguin prin pereții intestinului subțire, în calitate de substanțe străine, necunoscute. Acest lucru se întâmplă adesea la copiii mici. Corpul reacționează la introducerea unei substanțe străine prin crearea unei reacții alergiuce. Acest tip de alergie la proteine este, în principal, rezultatul consumului de lapte (intoleranță la lactoză) sau de ouă. Aportul excesiv de proteine animale și reacțiile alergice tot mai frecvente sunt cauza creșterii ratei de incidență a cazurilor de dermatită atropică, erupții, boli ale colagenului, colită ulcerativă și boală Crohn.

           3.Proteinele în exces solicită ficatul și rinichii
Proteinele în surplus din organism trebuie să fie descompuse și eliminate prin urină, ceea ce creează o sarcină uriașă asupra ficatului și rinichilor.

           4.Un aport exagerat de proteine produce deficiență de calciu și duce la osteoporoză
Atunci când sunt create cantități mari de aminoacizi, sângele devine acid și are nevoie de calciu pentru a-l neutraliza. Astfel, un consum exagerat de proteine conduce la pierderi de calciu – studiile au demonstrat că țările în care se consumă cel mai mult lapte sunt și țările cu cele mai mari incidențe de osteoporoză. În plus, nivelul fosforului din carne este foarte ridicat, iar sângele trebuie să mențină un raport calciu:fosfor undeva între 1:1 și 1:2. O alimentație care crește concentrația fosforului va determina organismul să retragă calciu din dinți și oase, pentru a menține acest echilibru. În același timp, când în corp există cantități mari de fosfor și calciu, aceste elemente vor crea legături chimice, producând fosfat de calciu. Corpul nu poate absorbi acest compus, care va fi eliminat prin excreție, mărind astfel deficitul de calciu și făcând corpul pasibil de osteoporoză.

           5.Proteinele în exces pot conduce la pierderea energiei
Digerarea hranei cere cantități mari de energie. Proteinele în exces nu sunt complet metabolizate și deci nu sunt absorbite, ceea ce conduce la putrefacție în intestine și la producția de elemente secundare toxice. Când se folosește foarte multă energie, o cantitate mare de radicali liberi va fi creată. Radicalii liberi sunt responsabili pentru procesul de îmbătrânire, pentru cancer, boli cardiace și ateroscleroză.

           6.Proteinele în exces pot contribui la sindromul deficitului de atenție la copii
Studii efectuate în ultimii ani indică o creștere a cazurilor de deficit de atenție la copii, însoțit de izbucniri de furie. Alimentația și nutriția pot avea un impact semnificativ asupra comportamentului copilului și asupra capacității lui de adaptare socială. Există o tendință tot mai pronunțată în rândul copiilor de a consuma cantități mari de alimente procesate, fie acasă, fie la școală. Aceste alimente nu numai că au aditivi, dar au și înclinația de a mări aciditatea corpului. Proteinele animale și zahărul rafinat sunt și ele consumate în cantități mari, în timp ce legumele sunt cel mai adesea evitate. Proteinele animale și zahărul necesită cantități sporite de calciu și magneziu, conducând la o deficiență de calciu. Iar deficiența de calciu va irita sistemul nervos, contribuind la nervozitate și irascibilitate. Așadar, consacrata frază “trebuie să bei lapte, altfel de unde iți iei calciul?” a fost foarte ușor nimicită, iar dacă persistați asupra subiectului veți fi surprinși de informațiile substanțiale, prezente orișiunde pe internet, respectiv cărți. Doriți o alternativă la lapte? Vă recomand laptele de orez, ovăz, migdale, kamut, soia etc., sunt delicioase și sănătoase.

Și nu în ultimul rând, pentru a nu mă înțelege greșit, în acest articol, obiectivul meu nu a fost să atrag o comunitate de vegetarieni, ci să inspir un semnal de alarmă, să susțin o cauză importantă, demult neglijată, în vederea consumării în cunoștință de cauză a proteinelor animale. Nu încărcați organismul vostru și al copiilor cu un exces de proteine. Optați pentru o singură masă de proteine concentrate pe zi și nu mai mult de 3-4 ori pe săptămână. Alegeți peștele în detrimentul cărnii. Înlocuiți carnea cu proteine vegetale (leguminoase, crucifere, nuci, cereale, alge, superalimente). Și, nu uitați, sunteți singurii responsabili de sănătatea și energia voastră.

În fine, aspir să completez concludent parafrazându-l pe dr. Shinya: „Nu te simți ușurat doar pentru că nu au apărut încă simptomele. Totul se perfecționează dacă exersezi, dar dacă vei exersa zi de zi și an după an obiceiuri proaste, este foarte probabil că vei deveni perfect bolnav.”

În cazul în care nu v-am pierdut pe drum :) prind în copci această expunere - finalizez - cu o cuvântare de salut și năzuință că în cele din urmă veți îmbrățișa cu simpatie cuvintele așternute. 


O săptămână minunată!


Surse ale acestui articol:


  • H. Shinya (2013), Enzima miracol. Cum să ajungi sănătos la 100 de ani, București: Lifestyle
  • Articol preluat din ziarul Sănătate - SOS (redactat de către mine)

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: