Ingredients

October 20, 2015 Sam 13 Comments

In urma retetelor realizate si publicate cu siguranta ati remarcat ca anumite ingrediente predomina, iar acest lucru poate v-a pus in dificultate, unii dintre voi nefiind familiarizati cu ele. Astfel, pentru a fi la indemana si pentru a va face cunostinta directa cu ele, fara a mai cauta in alte surse sau chiar, din lipsa de timp, de a abandona concretizarea retetei, m-am gandit sa fauresc un sumar al celor mai utilizate ingrediente. Cu mentiunea ca, acesta poate fi modificat si actualizat frecvent.



CACAOA CRUDA

·   Boabele de cacao au reprezentat dintotdeauna și vor rămâne de-a pururi cel mai important produs natural care conduce la pierderea în greutate și la energizare.

-         Cacao conține cea mai mare concentrație de antioxidanți dintre toate alimentele din lume. Raportat la aceeași greutate, cacao conține mai mulți antioxidanți decât vinul roșu, afinele, fructelele acai, rodiile și fructele goji la un loc. Antioxidanții te protejează de diferite boli legate de procesul de îmbătânire și nu numai.

-        Cacao este de asemenea cea mai importantă sursă de magneziu din lume. Magneziul este un mineral alcalin fără de care organismul nu poate trăi. El stimulează inima, puterea cerebrală și mișcările peristaltice ale intestinelor, reduce crampele menstruale, relaxează musculatura, amplifică flexibilitatea, întărește oasele și sporește alcalinitatea organismului.
Atunci când corpul dispune de o cantitate suficientă de magneziu, venele și arterele se relaxează.

Studiile științifice au arătat că deficitul de magneziu este asociat cu problemele cardiace și că după un atac de cord lipsa magneziului promovează alte leziuni cardiace datorită atacurilor radicalilor liberi.

Potrivit Dietei Americane Standard (SAD), magneziul este cel mai deficitar mineral în Statele Unite și Canada, peste 80% dintre americani suferind de acest deficit. Cacaoa conține suficient magneziu pentru a inversa acest deficit.

-       Cacao conține 314% din doza zilnică recomandată de fier per uncie (28 grame). Fierul este un mineral foarte important de care corpul nostru are nevoie, întrucât face parte integrantă din proteina din sânge numită hemoglobină, care transportă oxigenul. Deficitul acestuia produce anemie.

-     Cromul este un oligoelement foarte important, care menține echilibrul zahărului din sânge. Aproape 80% din americani au un deficit de crom. Cacaoa conține suficient crom pentru a inversa acest deficit.

-         Cacaoa reprezintă o sursă foarte bogată de mangan, un alt oligoelement esențial, care asistă fierul în oxigenarea sângelui și în formarea hemoglobinei.

-       Cacaoa este o sursă excelentă de zinc, un alt oligoelement esențial, care joacă un rol cheie în sistemul imunitar, dar și în buna funcționare a ficatului, pancreasului, fluidelor sexuale și pielii.

-         O uncie (28 grame) de cacao boabe furnizează 21% din Doza Zilnică recomandată de vitamina C. Însă cacaoa trebuie să fie crudă pentru a conține vitamina C. Ciocolata procesată nu mai conține nicio urmă din această substanță extrem de prețioasă.

-      Cacaoa conține acizi grași omega-6. Din păcate, ciocolata procesată la foc nu mai conține decât acizi grați râncezi (grăsimi trans) care pot genera reacții inflamatorii. Aceasta e marea diferență între cacao crudă și cea procesată.

-     Feniletilamina (PEA) sunt o clasă de componente care se găsesc din abundență în cacao. În mod regretabil, prăjirea boabelor de cacao distruge o bună parte din aceste substanțe care sunt extrem de sensibile la căldură. PEA reprezintă o clasă importantă de substanțe chimice pe care organismul le produce atunci când ne îndrăgostim.

-         Anandamidă, o endorfină canabinoidă pe care corpul uman o produce în mod natural după exercițiile fizice. Singurul aliment în care a fost descoperită e cacaoa! Anandamida mai este cunoscută și sub numele de „substanța chimică a fericirii”, întrucât este secretată atunci când ne simțim euforici.

Cacaoa pudră organică pe care eu o folosesc, este extrasă prin procedee mecanice, la rece. Nu sunt folosiți în procesul de producție solvenți, hexani, cum sunt folosiți la majoritatea pudrelor de cacao de pe piață.

Se poate consuma 1 linguriță sau 1 lingură /zi în smoothie-uri/ shake-uri.



CHLORELLA

Chlorella este o micro-alga cunoscuta ca un puternic superaliment. Este una dintre cele cateva specii comestibile de alge. Este plina de clorofila. Contine toate vitaminele B, vitamina C, vitamina E, beta-caroteni, aminoacizi, magneziu, fier, minerale, carbohidrati, fitonutrienti si o cantitate mai mare de proteine (50%) decat carnea.

De sa o adaugam in dieta noastra?

Principalele utilizari ale acestei minunate alge sunt detoxifierea si curatarea organismului. De asemenea, s-a constatat, potrivit unui studiu rus, ca elimina metalele grele din organism. De obicei, metalele grele sunt foarte greu de indepartat din tesuturi.

Uzual metalele grele se regasesc in mediul nostru si in alimente, precum pestele. De pilda, daca lucrati in industrie, daca aveti plombe din mercur in dintii vostri, daca ati primit vaccinari sau daca ati fost expusi la radiatii, aveti metale grele in organism. 

Paul Fassa, intr-un studiu Japonez, a constatat ca toate celulele canceroase contin mercur. In plus, toxicitatea cu metale grele a fost asociata cu boli mentale cum ar fi dementa si Alzheimer.

Beneficii suplimentare

Chlorella curata sangele si optimizeaza oxigenul din sange. Corecteaza starea de acidoza, unde cele mai multe boli se dezvolta, alcalinizand organismul. De asemenea, Chlorella reduce hipertensiunea arteriala si imbunatateste sistemul imunitar.

Chlorella a fost dovedit a fi eficace pentru:


• Hormoni de echilibrare
• Tratamentul ulcerelor
• Echilibrarea sistemului digestiv (de imbunatatire a digestiei, alinarea constipatiei)
• Cresterea numarului de celule albe din sange (ajuta la infectii)
• Reduce sau elimina mirosurile corpului
• Echilibreaza tensiunea arteriala, colesterolul, glicemia (combate/ previne bolile cardiovasculare, diabet, obezitate)
• Reduce aparitia de atacuri de astm si alergii
• Trateaza oboseala
• Protejeaza sistemul nervos si creierul
• Sprijina eliminarea multor tipuri de poluanti, de la metale grele la mucegaiuri
• Stimuleaza cresterea tesutului, vindecarea si repararea acestuia
• Detoxifiaza de radiatii nocive, protejeaza organele


Cum sa o adaugam in dieta?

Puteti gasi Chlorella sub forma de pastile sau sub forma de pudra, numai buna de adaugat in smoothie-uri. Insa, pudra fara niciun fel de agenti de legare sau aditivi, este cea mai indicata Asadar, cautati o sursa pura de Chlorella. Metodele de productie sarace pot duce la un produs contaminat si exista unii producatori care folosesc caldura ridicata pentru procesare, care distruge multe dintre beneficiile sale.

Potrivit lui Michelle Bosmier, din cauza incarcaturii toxice pe care o oamenii o poarta, uneori, atunci cand acestia incep sa integreze Chlorella in organismul lor, cred ca se confrunta cu efecte secundare. In realitate, ei se confrunta cu efectele detoxifierii. Curatarea toxinelor din organism va poate crea gaze, greata, crampe la stomac, diaree etc. Astfel, e bine sa luati Chlorella in weekend, cand sunteti acasa si treptat pana cand organismul se adapteaza. In cateva zile simptomele nu-si vor mai face simtita prezenta.

Foarte important, Chlorella contine o cantitate mare de vitamina K, asa ca ar putea interfera cu medicamentele anticoagulante. De asemenea, ea contine iod, asa ca daca sunteti alergici, evitati-o. Si nu in ultimul rand, Chlorella este cea mai puternica sursa naturala de clorofila disponibila. Clorofila este identica cu sangele uman. Din acest motiv si al celor prezentate anterior, aceasta alga este minunata pentru sanatatea noastra. Este disponibila in magazinul Miracolul Plantelor sau in magazinele online. Asa ca, aprovizionarea cu energie si bunastare! (Sursa)

Potrivit celor mai noi studii, Chlorella:

- reduce degradarea UV a pielii;
- scade dioxina si reduce concentratia imunoglobulinelor din laptele matern;
- are proprietati chelatorii puternice;
- este o luptatoare rezistenta a cancerului;
- ajuta la echilibrarea pH-ului organismului. (Sursa)


SEMINTE DE CANEPA

Una dintre cele mai complete nutritional alimente din lume sunt semintele de canepa. Acestea contin toti cei 9 aminoacizi esentiali in ratie favorabila, plus omega 3 si 6 si sunt puternic mineralizate.
Semintele de canepa aflate inca in coaja contin 36.6% proteine fiind alimentul cu cea mai mare concentratie de proteine in afara de alge. De asemenea, semintele de canepa sunt singurul aliment cunoscut care contine ratia perfecta de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6 1:3.
Semintele de canepa negerminate contin frunzulite mici nedezvoltate care asteapta sa germineze ceea ce face din aceste seminte unele dintre putinele seminte negerminate care contin clorofila.
In plus, semintele de canepa contin o cantitate importanta de lecitina. Acest nutrient este excelent pentru constructia organelor interne (ficat, creier).
Deoarece canepa este o planta atat de puternica, chiar si recoltele neorganice nu sunt de obicei stropite cu pesticide.
Semintele de canepa sunt bune a se consuma in unele deserturi, presarate in salate sau de ce nu, adaugate in smoothie-uri. Cantitatea recomandata este de 2 linguri/ zi pentru un adult 2 lingurite/ zi pentru un copil.
Aceste seminte sunt unele dintre cele mai bogate surse de hrana din lume. (Sursa)
In ordinea prezentei :
Fosfor – un mineral de depozitare a energiei
Potasiu – un mineral de activare a energiei
Magneziu - construieste oase si deschide mai mult de 300 diferite cai de detoxifiere a organismului
Sulf – un mineral al frumusetii
Calciu - relaxeaza tractul digestiv si muschii
Fier – constructor de sange si oxigenator
Mangan - la fel ca fierul
Zinc - un mineral pentru imunitate, reproductivitate, frumusete, si functia suprarenala
Sodiu – echilibreaza potasiu, hraneste suprarenalele
Siliciu - construieste oase, mineral de frumusete
Cupru – inverseaza parul gri
Platina – un mineral maestru enzimatic
Boron – asista la asimilarea calciului, normalizeaza hormonii in timpul menopauzei
Torium
Strontiu
Barium
Nickel – joaca un rol cheie in metabolizmul enzimelor
Germaniu – sta la capatul ADN-ului
Tin – ajuta la lupta impotriva calvitiei
Tungsten
Titan
Zirconiu
Iod – un minaral care inverseaza hipotiroidia si ajuta sistemul imunitar
Crom – mineral pancreatic
Argint – mineral enzimatic
Litiu – mineral alcalin
SEMINTE DE CHIA

Sunt bogate in minerale, in acizi de omega-3, in antioxidanti si nu in ultimul rand, sunt bogate in proteine complexe. Ajuta foarte mult digestia datorita fibrelor insolubile (are si fibre solubile), are proprietati antifebrile, ajuta in caz de constipatie. De asemenea, semintele chia sunt folosite de atleti pentru rezistenta si hidratarea pe care le-o ofera, inhiba apetitul, ajutand astfel la scaderea in greutate, scade nivelul colesterolului rau. 

Capacitatea acestor seminte de a retine apa de pana la 12 ori greutatea lor le face sa prelungeasca hidratarea si sa asigure asimilarea lenta si continua a nutrientilor.
Semintele fac parte din familia salviei si au fost mentionate inca din secolul 16 in documentele aztece, Codex Mendoza, afirmandu-se ca sunt cele mai complexe surse de energie si putere.

Aceste seminte se pot consuma in diverse lichide cum ar fi: smoothie, iaurt, lapte, fresh de portocale. Cantitatea recomandata este de 1 lingura/ zi.

- Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele (plus boron care ajuta calciul sa se transfere in oase).
- Contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
- Contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
- Contin de 3 ori mai multa fibra decat ovazul.
- Contin de 2 ori mai multe proteine decat orice fel de fasole, samanta sau cereala. Sunt o sursa completa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali care sunt prezenti intr-o forma extrem de usor de digerat.
- Contin de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
- Contin mai multa omega 3 decat semintele de in si nu se rancezesc.
- Pe langa toate acestea sunt o sursa excelenta de energie, in special pentru atleti iar o cantitate mica ofera satietate.
- Ajuta corpul sa elimine kilogramele in plus si taie pofta de mancare.
- Ajuta corpul sa isi sustina si sa isi reconstruiasca muschii in timpul exercitiului fizic,  in timpul sarcinii dar si dupa nastere, doarece ajuta la regenerarea membranei.
- Creste lactatia si este o sursa compacta de nutrienti pentru copii de orice varsta.
- Nu au gust si absorb apa foarte usor, transformandu-se in mai putin de 10 minute intr-o budinca densa.
- Sunt usor de digerat si imediat dupa ingerare sunt transportate si folosite de catre celule corpului nostru.
- Pe langa toate acestea, erau folosite de indieni si misionari pentru bandajarea ranilor pentru grabirea vindecarii si pentru evitarea infectiei. Le foloseau pentru a indeparta infectiile din ochi si pentru clarificarea ochilor, prin simpla plasare a doua seminte in ochi.
- Consumul de seminte de chia ajuta la echilibrarea zaharului din sange.

SEMINTE DE IN

Inainte de toate vreau sa precizez ca aceste seminte, daca nu sunt macinate sau inmuiate in prealabil, trec prin corp fara sa isi faca nici un efect. Prin urmare, sugerez sa le consumati dimineata in terciul de ovaz, in cereale, in iaurt, in smoothie. De asemenea, pot fi folosite in salate, prajituri, in paine naturala de in. Cantitatea recomandata este de 1 lingurita/ zi.

Semintele de in (Flaxseed), au fost apreciate pentru calitatile lor inca de acum 4000 de ani fiind consumate de catre greci si romani precum nucile. Aceste mici seminte, sunt de doua culori, maro si auriu insa au proprietati asemanatoare. Impreuna sunt pe lista de varf a semintelor bogate in acizi grasi Omega-3 care scad colesterolul vizibil, prevenind tensiunea arteriala, au proprietati anti-inflamatorii, mentin o inima sanatoasa, scad riscul aparitiei artritei, Parkinsonului, ajuta la combaterea constipatiei si hemoroizilor, inlatura si impiedica formarea pietrelor la fiere, reduc uscaciunea ochilor si previn o boala de ochi numita Macular Degeneration. (Sursa)

Un procent ridicat in aceasta samanta il constituie, Lignans, fiind singura planta care detine cel mai bogat depozit de lignans si fibre. Acesta este un component chimic gasit doar in plante, avand compozitia chimica asemanatoare cu a estrogenului (phytoestrogen) si a antioxidantilor. Din cauza elementrului de echilibru al hormonilor numit lingan si estrogenului din planta (phytoestrogen), toate depozitate in uleiul de in ajuta la stabilizarea si echilibrarea dozei de estrogen – progesteron ajutand la imbunatatirea functionalitatii uterine, reglarea ciclului menstrual si al crampelor, infertilitate feminina, endometrioza, cat si la ameliorarea simptomelor menopauzei. De asemenea in cazul menstruatiei, uleiul de in ajuta la blocarea formarii unui gen de hormon numit in engleza, prostaglandins care de multe ori este eliberat in aceasta perioada in exces, determinand pierderi de sange prea mari.
Lignans pot ajuta la micsorarea colesterolului si imbunatatii sanatatea digestiva, ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase, posedand proprietati anti-cancer si impotriva formarii anumitor tipuri de tumori. De asemenea in cazul diabetului, poate reduce severiatea bolii si stabilizeaza nivelul zaharului din sange. (Sursa)
O alta proprietate bine apreciata este continutul mare de fibra care poate ajuta in unele cazuri de constipatie. Pe primele locuri in combaterea constipatiei cronice, inainte de semintele de in se afla urmatoarele dar in mod separat: sucul verde, o cana de apa calda cu lamaie dimineata pe stomacul gol, 2, 3 linguri de tarete cu miere, tot pe stomacul gol si semintele de in dar sub forma de faina fiindca doar asa isi fac efectul. Mai este bine de stiut ca pe 100 g seminte in beneficiem de 20 g proteine, 28 g fibra si 41 g de grasimi sanatoase. (Sursa)

SEMINTE DE DOVLEAC

Sunt o sursa excelenta de magneziu, fosfor si zinc. Sunt utile in inlaturarea parazitilor intestinali, in bolile prostatei la barbati si in unele afectiuni ale stomacului. Regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor. 
Specialistii recomanda si sustin ca un consum de cate 20 de seminte crude pe zi, administrate inaintea mesei de pranz, asigura organismului necesarul de zinc pentru intrega zi. In plus, vitamina A continuta ajuta la imbunata­tirea vederii. Iar magneziul contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular, prevenind infarctul.
Se poate consuma 1 lingurita de seminte in salate sau unele gustari cum ar fi piure de dovleac.

SEMINTE DE SUSAN
“Semintele de susan au urmatoarele proprietati: contin estrogen si sunt utile femeilor care-si doresc sa aiba sani mai mari, dacă sunt incluse în dieta zilnică vor avea cu siguranţă efectul scontat. Uleiul din aceste seminte este şi el foarte util. Se aplică pe sâni, printr-un masaj circular uşor. Au valoare energetica mare si stimuleaza si virilitatea. Unul dintre cele mai puternice afrodiziace este halvaua de miere si susan. Cunoscut in India ca “rasayana” (cel ce prelungeste viata), susanul starneste pasiunea. Este recomandat si in tratamentul insomniilor sau ca aport proteic in diferite afectiuni de nutritie.
Bogate in arginina, un aminoacid care contribuie la intârzierea aparitiei tumorilor, ajuta la detoxifierea ficatului si rinichilor, fiind foarte recomandate bolnavilor de ciroza dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar. Tot arginina ajuta spermatogeneza, de unde si efectul de crestere a fertilitatii. Are efecte antireumatice si anticanceroase. Datorita efectului antifungic si bactericid, uleiul se utilizeaza la tratamentul afectiunilor gingivale: afte bucale si gingivita. Pentru prevenirea parodontozei se aplica seara pe gingii, dupa spalarea normala a dintilor, doua-trei picaturi de ulei de susan. Se maseaza usor si se repeta tratamentul in fiecare seara, timp de minimum trei luni. Uleiul de susan are si efecte laxative.” (Sursa)
Un sfert de cana de semintele de susan nedecorticate sunt considerate o sursa importanta de cupru care acopera 74% din doza recomandata pentru un adult, de calciu de peste 31,6 % si de magneziu 35,1% (sursa). O jumatate de cana de seminte nedecorticate, crude contin mai mult calciu comparat cu aceeasi cantitate de lapte (sursa), fier, zinc, fosfor, potasiu, magneziu si cu continut de peste 50% de proteina decat carnea. Este bine de stiut ca doza de calciu recomandata zilnic este de 525 mg. (Sursa)

Semintele de susan se pot consuma, de asemenea, in salate sau se pot face o sumedenie de gustari din ele.

NUCI CAJU

Ma bucur sa vad ca aceste nuci sunt tot mai prezente in magazinele noastre si sper ca in curand sa faca parte din alimentatia zilnica a cat mai multor persoane. Gustul sau foarte placut dar si calitatile sale de a inlocui cu succes smantana, si alte produse lactate, au adus caju in atentia vegetarienilor dar si a celor care doresc putina varietate si vor sa incerce ceva nou si delicios.

Se pot realiza o multime de retete din aceste minunate nuci, insa se pot consuma si ca atare, bineinteles crude, netratate.

Originar din America de sud, caju este acum raspandit si crescut in multe alte tari cu climat tropical. Cea mai mare tara exportatoare de caju este defapt Nigeria, urmata de India si Coasta de fildes. Un alt lucru interesant este ca desi in termeni culinari caju este considerat a fi o nuca, in termini botanici, caju este de fapt o samanta.
Mai mult decat atat, caju este o nuca care creste in mod bizar in afara unui fruct (asemanator marului).  

Caju previne cancerul

Contine proantocianide, o clasa de flavanoide care infometeaza tumorile si blocheaza divizarea celulelor canceroase. O serie de studii au deminstrat de asemenea ca alimentatia cu caju reduce riscul cancerului de colon. Continutul lor ridicat de cupru, fitochimicale si antioxidanti confera proprietati de lupta impotriva radicalilor liberi.

Caju ajuta sanatatea inimii

Au un continut mai scazut de grasimi decat alte nuci si majoritatea sunt sub forma acidului oleic, grasimi mononesaturate care se gasesc si in uleiul de masline si care sunt foarte benefice pentru o inima sanatoasa. Studiile arata ca acidul oleic imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor ale caror nivele ridicate sunt asociate cu riscuri mari de atacuri de cord. Caju nu contine colesterol iar magneziul gasit in el ajuta la coborarea presiunii arteriale si astfel previne bolile de inima.

Caju ajuta la sanatatea parului si a pielii

Acesta este bogat in mineralul cupru. Un component essential al multor enzime, cuprul joaca un rol important intr-o pleada de procese chimice din organism. O astfel de enzime care contine cupru este tirozinaza care transforma tirozina in melanina, care este un pigment ce da culoarea parului si a pielii. Fara continutul de cupru mare precum este cel al caju-ului, aceste enzime nu si-ar putea face treaba.

Caju ajuta la sanatatea oaselor

El este indeosebi bogat in magneziu. Este bine stiut faptul ca pentru a avea oase sanatoase si puternice este nevoie de calciu, dar nu numai, magneziul si vitamina K2 sunt alte elemente importante necesare in acest proces. Majoritatea magneziului din corpul uman se gaseste in oase. De asemenea cuprul din caju este vital pentru enzimele care sunt implicate in combinarea colagenului si elastinului, dand substanta si flexibilitate oaselor si incheieturilor.

Caju este bun pentru nervi

Magneziul previne calciul sa intre rapid in celulele nervoase si sa le activeze, magneziul ne tine astfel nervii relaxati prin urmare si vasele de sange si muschii. Prea putin magneziu inseamna prea mult calciu poate intra in celulele nervoase ceea ce le face sa trimita prea multe mesaje si duce la prea multa contractie.

Caju previne pietrele la bila

Datele adunate de la  80,718 de femei din celebrul studiul al “Asistentelor” demonstreaza ca femeile care consuma cel putin 30 de grame de nui pe saptamana, precum caju, au un risc de 25% mai mic de a face pietre la bila.

Caju ajuta la pierderea in greutate

Oamenii care mananca de doua ori pe saptamana nuci, au sanse mai mici de a se ingrasa decat cei care consuma nuci mai rar. Chiar daca, caju este bogat in grasimi, aceste gasimi sunt considerate “grasimi bune” si acest lucru este datorat ratiei ideale de 1:2:1- saturate: mononesaturate: polinesaturate, care este recomandata de specialisti ca cea mai buna ratie. Si oricum caju contin mai putine grasimi in comparatie cu alte nuci precum alunele, migdalele, nucile sau nucile pecan. Ele sunt concentrate in energie si au un continut mare de fibre, ceea ce le face defapt o varianta de gustare foarte buna pentru mentinerea greutatii. (Sursa)

FRUCTE GOJI


Fructele Goji, contin 16% din greutatea lor proteina, comparand cu 20% in cazul fripturii. Contin 21 de minerale, sunt o sursa excelenta de potasiu (mai mult decat bananele), de fapt sunt cea mai buna sursa de potasiu din randul plantelor.  Goji contin 18 aminoacizi in special arginina, l-glutamina si leucina.  Ele contin de doua ori mai multa vitamina C decat portocalele si sunt cea mai importanta sursa naturala de vitamina B1 (tiamina), precum si cantitati importante de Vitamina B3(niacina). Au mai multa vitamina A decat morcovii si datorita indicelui glicemic care este 29, deci foarte scazut, au efect mic asupra nivelului zaharului in sange.
Goji sunt de asemenea un adaptogen si ajuta la construirea energiei jing in corp in special in rinichi unde aceasta este centrata si este sunt un puternic stimulator al sistemului imunitar. Fructele goji ajuta si la alcalinizarea organismului, mentinerea vitalitatii si sunt binenteles si un antioxidant general important.
Ajuta la producerea de colina, care este un nutrient esential pentru creier, memorie si intreg sistemul nervos, care combate leziunile provocate de radicalii liberi. Goji detoxifica ficatul si il protejeaza de efecte carcinogene sau hepatita.
Cercetarile au aratat ca fructele goji, extind viata celulelor cu 21% contribuind astfel semnificativ la prelungirea vietii. Nu degeaba David Wolfe in cartea sa Superalimente le numeste Fantana tineretii.

QUINOA

Este nativa din America de Sud, mai exact din Bolivia si Perù. Incasii pre-columbieni o considerau sacra, numind-o "mama cerealelor". In ultimii ani, oamenii au inceput sa aprecieze intelepciunea incasilor si increderea lor in aceasta planta, fiind considerata ca una dintre plantele cu cele mai multe proprietati nutritive din lume.
Din cauza continutului sau abundent de amidon ea este folosita ca si o cereala, dar in ciuda acestui fapt, quinoa nu contine gluten. Prin urmare, este indicata persoanelor intolerante la gluten sau persoanelor care sufera de boala celiaca. De asemenea, quinoa este extrem de valoroasa pentru cei care aleg sa reduca sau sa evite complet proteinele animale din alimentatia lor, deoarece ofera proteina completa.  O cana de quinoa contine 9 grame de proteine, adica un gram mai mult decat un ou de pui mediu. Aceasta contine toti aminoacizi esentiali, inclusiv lizina, care este esentiala pentru cresterea si repararea tesuturilor organismului.


ofera protectie impotriva migrenelor
este detoxifianta si usor de digerat
- antioxidanta
ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale
HRISCA


Hranitoare, aromata si gustoasa, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, mai mult sau mai putin asiatice. Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala. Este de fapt superioara graului: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lysina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.
Datorita lipsei de gluten poate fi consumata de cei cu intoleranta la acest compus, sau cei cu boala celiaca (enteropatia glutenica).
S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment "medical" pentru diabetici.

AVOCADO


Acesta este singurul aliment care poate fi clasat, in acelasi timp, ca fruct si leguma. Avocado include un factor foarte important pentru sanatate si anume, aportul de acid gras linoleic si omega-3. Aceste grasimi bune sunt in masura sa stimuleze productia de colesterol bun (HDL) si sa franeze productia de colesterol rau (LDL).

Avocado este bogat in fitonutrienti, antioxidanti care ajuta celula in a se elibera de radicalii liberi. De asemenea, Universitatea din statul Ohio, USA, a demonstrat ca avocado este capabil sa previna formarea de tumori in gura. (Sursa - alimentazione-salute.it)

(1) Avocado este bogat in proteine vegetale usor asimilabile. Toti aminoacizii sunt stabiliti pentru ca metabolismul tau sa ii asambleze in proteine complete. Acest lucru inlatura o parte din sarcina pancreasului, de la eliberarea de enzime proteolitice pentru lupta impotriva celulelor canceroase, pana la descompunerea proteinelor animale.
(2) Ok, mancatori de carne, GreenMedInfo a rezumat un studiu care a aratat ca mancatul hamburgerilor cu o felie de avocado a limitat sporirea nivelului trigliceridelor serice. Cei mai invatati cardiologi considera nivelul trigliceridelor serice ca un indicator mai puternic pentru potentiale inflamatii si boli de inima decat colesterolul LDL.
(3) Avocado are un continut mare de vitamina E naturala, care este un puternic antioxidant si ajuta la prevenirea cancerului. Vitamina E sintetica poate fi toxica.
(4) Avocado ajuta ficatul sa produca glutationa, considerata de toti expertii in sanatate ca fiind antioxidantul principal. Glutationa de fapt reimprospateaza si recicleaza antioxidantii consumati si cei care provin din alte surse.
Magneziul, implicat in peste 300 de procese metabolice, este de asemenea abundent in avocado. Doi maestri intr-un singur aliment gustos. Excelent!

(5) Reduce riscul de cancer la san datorita bogatiei de luteina, vitamina E si inaltul continut in acizi oleici mononesaturati. Acest lucru a fost validat prin studii. Deci doamnelor, lasati numaratul caloriilor si mancati mai mult avocado.
(6) Avocado imbunatateste sanatatea inimii prin promovarea unui flux sanguin mai bun si prin coborarea presiunii sanguine, datorita abundentului continut de acid oleic.
(7) Avocado  imbunatateste functionarea creierului si blocheaza dementa.. Avocado este al doilea dupa afine/coacaze negre in ce priveste favorizarea sanatatii cerebrale, potrivit d-rului Dr. Steven Pratt, autor al Superalimentele Rx: Patrusprezece Alimente Dovedite ca Iti Schimba Viata/Superfoods Rx: Fourteen Foods Proven to Change Your Life.
Inaltul continut in acid oleic al avocado-ului ajuta la crearea si mentinerea mielinei, care protejeaza sistemul nervos si creierul. Mielina mai ajuta la marirea vitezei transmisiilor nervilor, ceea ce ii face pe consumatorii de avocado mai alerti si mai rapizi mental. (Sursa)
Mai multe detalii despre proprietatile si beneficiile acestui fruct/ leguma + un desert gasiti aici.

ULEI DE COCOS

Beneficiile uleiului de nuca de cocos sunt nenumarate, acestea includ ingrijirea parului, pielii, inlaturarea stresului, mentinerea nivelului de colesterol, pierderea in greutate, cresterea imunitatii, digestie si metabolism adecvat, inlaturarea problemelor la rinichi, boli cardiace, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, HIV si cancer, ingrijire dentara si rezistenta oaselor. Aceste beneficii pot fi atribuite prezentei acidului lauric, capric, caprilic, dar si proprietatilor sale antimicrobiene, antioxidante, antifungice, antibacteriene, etc. (Sursa)

Ingrijirea parului

Uleiul de nuca de cocos este unul dintre cele mai bune produse naturale pentru ingrijirea parului. El ajuta la cresterea sanatoasa a parului, oferindu-i stralucire. Masajul regulat al scalpului cu ulei de nuca de cocos asigura lipsa de matretii, paduchilor si ouale acestora, si o buna hidratare a pielii. Ulei este intens utilizat in subcontinentul Indian pentru ingrijirea parului. Este un balsam excelent si ajuta la cresterea parului.

Ingrijirea pielii

Uleiul de nuca de cocos este excelent, de asemenea, pentru masarea pielii. Acesta actioneaza ca o crema hidratanta eficace pe toate tipurile de piele, inclusiv pielea uscata. Uleiul de nuca de cocos este o solutie sigura pentru a preveni uscarea si exfolierea pielii, intarzierea aparitiei ridurilor si ii ofera fermitate. Este folosit cu succes si in diferite probleme ale pielii inclusiv psoriazis, dermatita, eczeme si alte infectii.

Bolile de inima

Exista o conceptie gresita raspandita printre multi oameni care zice ca uleiul de nuca de cocos nu este bun pentru inima. Acest lucru se datoreaza faptului ca acesta contine o cantitate mare de grasimi saturate. Cu toate acestea, uleiul de cocos este benefic pentru inima, deoarece contine aproximativ 50% acid lauric, care ajuta la prevenirea diferitelor probleme cardiace, inclusiv nivelurile de colesterol si hipertensiune arteriala. 

Pierderea in greutate

Uleiul de nuca de cocos este foarte util in reducerea greutatii. Acesta contine acizi grasi cu lanturi mijlocii si lungi, care ajuta la eliminarea greutatii in exces. De asemenea, este usor de digerat si ajuta la o functionare sanatoasa a sistemelor de tiroida si enzime. Mai mult, acesta creste metabolismul organismului prin eliminarea stresului, astfel arzand mai multa energie si ajutand persoanele obeze si supraponderalii sa reduca greutatea corporala. De aceea persoanele care locuiesc in zonele tropicale de coasta, si care consuma ulei de nuca de cocos zi de zi ca ulei de gatit, nu sunt in mod normal grasi, obezi sau supraponderali.

Digestia

Este indicata folosirea uleiului de nuca de cocos ca ulei de gatit. Acesta ajuta la imbunatatirea sistemului digestiv si astfel previne diverse probleme ale stomacului si digestiei, inclusiv sindromul de colon iritabil. Grasimile saturate prezente in uleiul de cocos au proprietati anti microbiene si ajuta in lupta impotriva diverselor bacterii, ciuperci, paraziti, etc., care provoaca indigestie.

Imunitate

Uleiul de nuca de cocos este amicul sistemului imunitar. Acesta intareste sistemul imunitar, deoarece contine lipide antimicrobiene, acid lauric, acid capric si acid caprilic, care au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale. Organismul uman transforma acidul lauric in monolaurin care lupta impotriva virusurilor si bacteriilor care cauzeaza boli, cum ar fi herpesul, gripa, citomegalovirus, si chiar HIV.

Infectii

Uleiul de nuca de cocos este foarte eficient impotriva o varietate de infectii datorita proprietatilor sale antifungice, antivirale, antibacteriene si potrivit Centrului de Cercetare de Nuca de Cocos, uleiul de nuca de cocos ucide virusurile care provoaca gripa, pojar, hepatita, herpes, SARS, etc., de asemenea, ucide bacteriile care provoaca ulceratii, infectii ale gatului, infectii ale tractului urinar, pneumonie, si gonoree, etc., uleiul de nuca de cocos este de asemenea, eficient pe ciuperci si drojdie de bere, care cauzeaza candidoza, pecingine, eruptii cutanate, etc.

Altele:

Ficat

Prezenta trigliceridelor cu lant mediu si acizilor grasi ajuta la prevenirea bolilor de ficat, deoarece substantele sunt usor transformate in energie atunci cand ajung in ficat, reducand astfel sarcina de lucru asupra ficatului prevenind astfel, acumularea de grasime.

Rinichi

Uleiul de nuca de cocos ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi, la prevenirea bolilor de rinichi si vezica biliara.

Inlaturarea stresului

Uleiul de nuca de cocos este foarte calmant si prin urmare, ajuta la eliminarea stresului. Aplicarea uleiului sub forma de masaj la cap ajuta la eliminarea oboselii.

Diabet

Uleiul de nuca de cocos ajuta la controlul zaharului din sange, si imbunatateste secretia de insulina. De asemenea, ajuta la utilizarea eficienta a glucozei din sange, astfel prevenind si tratand diabetul.

Oasele

Uleiul de nuca de cocos imbunatateste capacitatea organismului de a absorbi minerale importante. Acestea includ calciul si magneziul, care sunt necesare pentru dezvoltarea oaselor. Astfel, uleiul de nuca de cocos este foarte util femeilor care sunt predispuse la osteoporoza.

Ingrijire dentara

Calciul este un element important prezent in dinti. Deoarece uleiul de cocos faciliteaza absorbtia calciului de catre organism, ajuta in obtinerea unor dinti puternici. Ulei de cocos opreste, de asemenea, si aparitia cariilor dentare.

HIV si cancer

Se crede ca uleiul de nuca de cocos joaca un rol esential in reducerea sensibilitatii virale a bolnavilor de HIV si cancer. Cercetari preliminare au aratat indicatii ale efectului uleiului de nuca de cocos in reducerea incarcaturii virale la pacientii cu HIV.

In cele din urma, uleiul de nuca de cocos este adesea preferat de catre sportivi, culturisti si persoanele care tin o dieta. De ce? Ei bine, uleiul de nuca de cocos contine calorii mai mici decat alte uleiuri, continutul de grasimi este usor transformat in energie si nu duce la acumularea grasimilor in inima si artere, ajutand la stimularea energiei si rezistentei, si imbunatatind performantele sportivilor. (Sursa)

"Nuca de cocos: unul dintre cele mai mari daruri ale planetei" 

(Viata verde viu)

In sfarsit, vreau sa amintesc ca toate aceste ingrediente le puteti gasi in magazinele naturiste, de pilda, in magazinul Miracolul Plantelor sau in magazinul Enigma.

13 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Leave a thought, a reflection or a wish: