Raw truffles. Trufe raw

March 10, 2013 Sam 0 Comments


E duminica. E ziua dedicata relaxarii si desfatarii. Si bineinteles ca fiecare cauta sa isi implineasca dorintele, gusturile, placerile in felurite metode, particular in aceasta vreme. Insa, acest prilej nu poposeste la oricine. De pilda, la unele persoane "trenul" incarcat cu desfatare intarzie sa apara, dar cu siguranta, mai tarziu, se va ivi reflexia sa.

Asadar, in aprecierea celor care in aceasta zi sau oricare alta nu apuca "trenul" desfatarii - poate din pricina altor trebuinte si necesitati - recomand mici intreruperi de silentiu, de cumpatare si armonie interioara, desigur, alaturi de marunte delicii precum cele infatisate aici, in ansamblu. Alaturi de ele placerea va fii extinsa si dupa cum urmeaza va veti convinge.



Va strecor cateva zvonuri despre ele: sunt foarte hotarate si sigure ca vor indupleca si cel mai sceptic ins. Sunt intelepte si oportune in fiece ocazie. Sunt destinse si foarte comode. De asemenea, sunt delicate si agreabile. Pe scurt, ele sunt Calcium, Ayurveda, Fiber, Endowment si Drowsy.

Cognomen-ul lor este imprumutat din calitatile desavarsite oferite. Astfel, faceti cunostinta cu Calcium, ea este biluta cu susan care, printre multiplele proprietati (gasiti aici mai multe detalii), comparat cu aceeasi cantitate de lapte ofera mai mult calciu, fier, zinc, fosfor, potasiu, magneziu si proteine.

Urmatoarea este Ayurveda, biluta cu scortisoara. Sistemul de vindecare antic din India, foloseste adesea scortisoara pentru a stimula circulatia, precum si la cresterea bio-disponibilitatii altor plante medicinale. Vindecatorii Ayurveda, prescriu remedii pe baza doshei unui individ sau tip. (Sursa)

Fiber, biluta cu seminte de in, renumite pentru depozitul bogat de lignans si fibre. Semintele de in au fost apreciate pentru calitatile lor inca de acum 4000 de ani fiind consumate de catre greci si romani precum nucile. Ajuta la combaterea constipatiei si hemoroizilor, inlatura si impiedica formarea pietrelor la fiere. (Mai multe aici)

A patra este darul naturii, nuca de cocos. Supranumita Endowment, biluta implinita cu ulei de cocos si fulgi de cocos ecologici. Mai multe despre ea gasiti aici, la sfarsitul paginii.  

Si nu in ultimul rand, Drowsy, biluta cu mac sau biluta somnoroasa :) Dupa cum probabil stiti, printre beneficiile macului - trateaza raceala, astringent, analgezic - regasim efectul de somnifer.

Insa, ca in orice proiect, realizare sau faurire, foarte importanta este fundatia. Asadar, la baza acestor marunte dar magistrale delicii sta, nici mai mult nici mai putin, decat fructele deshidratate. Ingredientul principal fiind smochinele deshidratate si... atat :) 

Inainte de a va prezenta reteta prietenoaselor bilute, doresc sa va insirui cateva proprietati ale smochinelor deshidratate. Cu mentiunea ca fructele deshidratate, cu precadere prunele uscate, sunt bogate in fibre, antioxidanti si vitamine. Ele sunt o alternativa delicioasa si sanatoasa, fiind pline de substante nutritive.

Smochinele uscate:
  • sunt o sursa excelenta de minerale, vitamine si antioxidanti;
  • sunt sursa concentrata de energie;
  • sunt excelente surse de calciu, cupru, potasiu, mangan, fier, seleniu si zinc;
  • studii de cercetare sugereaza ca acidul clorogenic din aceste fructe ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange controland nivelul glicemiei in diabetul zaharat de tipul II. (Sursa)


INGREDIENTE:
- 5 smochine deshidratate (inmuiate inprealabil)
- 1 lingura seminte de susan
- 1 lingura seminte de in
- 1 lingura scortisoara
- 1 lingura seminte de mac
- 1 lingura fulgi de cocos
- 1 lingurita ulei de cocos (optional)

INSTRUCTIUNI:
Puneti smochinele uscate la inmuiat aproximativ 2 ore. Asezati-le in robotul de bucatarie si mixati pana devine o pasta (aspect de gem).
Luati in mana cate putin din compozitie si jucati-va pana prinde forma dorita. Apoi rostogoliti fiecare bila in ingredientele insirate mai devreme (seminte de susan, de in, de mac, in scortisoara si fulgi de cocos) si puneti, in functie de preferinta, la congelator sau frigider. 
Inainte de a savura puteti presara putin din fiecare ingredient.

Nota: optional puteti adauga o lingurita ulei de cocos in bila realizata din nuca de cocos.

English recipe (click in the picture to enlarge)

Duminica placuta si o saptamana minunata va doresc!

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: